Pages

satyroi

satyroi

Sunday, September 2, 2012

Τροφές που προστατεύουν την καρδιά.

Τα καρδιακά προβλήματα συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από διατροφικά άγχη. Το καθημερινό πιάτο φορτώνεται με ερωτηματικά για το «τι είναι καλό» και «τι όχι», «τι δεν έχει λιπαρά», «πώς θα περιορίσω τη χοληστερίνη». Και επειδή τα απαγορευμένα πιάτα είναι λίγο - πολύ γνωστά, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις τροφές που δρουν ως σύμμαχοι της καρδιάς - εύκολα πιάτα που θα ορθώσουν ασπίδα προστασίας στα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το πρωινό
Τα κλασικά δημητριακά είναι μία καλή λύση, οι νιφάδες βρώμης που δεν περιέχουν ούτε λιπαρά, ούτε ζάχαρη, είναι η καλύτερη. Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων, αλλά και φυτικών ινών, που μειώνουν τη χοληστερίνη και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνδυάστε τις με γάλα με χαμηλά λιπαρά και, αν θέλετε, προσθέστε μέλι ή σταφίδες.
Αφρόψαρα για το μεσημέρι
Τα αφρόψαρα, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, η μαρίδα θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων_ τα οποία περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη, ενώ παράλληλα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μαγειρεύοντας το ψάρι στο ταψί με ελαιόλαδο (πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε), ντομάτα (λυκοπένιο), σκόρδο (αλισίνη) και μαϊντανό (βιταμίνη C), εμπλουτίζετε το πιάτο σας με πολύτιμα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα αγγεία και την καρδιά.
Αν δεν αγαπάτε τα ψάρια, προτιμήστε κοτόπουλο : ως λευκό κρέας περιέχει πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος από το κόκκινο, ιδιαίτερα όταν αφαιρείτε την πέτσα. Προσλαμβάνετε πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας, και μικρή ποσότητα λίπους, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται αρνητικά η χοληστερίνη σας και, κατά συνέπεια, να περιορίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Για ένα ενδιαφέρον, μεσημεριανό πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές όλων των χρωμάτων. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α, C και το καρετονοειδές β-καροτένιο. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερο β-καροτένιο από όλα τα είδη. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση διαθέτει το ελαιόλαδο, ενώ αντίστοιχες ιδιότητες έχει το κρεμμύδι, καθώς είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή. Αν συνοδεύσετε το κοτόπουλο με άγριο ρύζι αντί για λευκό, θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.






Πηγή: tovima

No comments: